"Äidin kasvimaalla, raparperin alla,
sammakolla koti oli kultainen.
Kirkas lehtikatto, alla multamatto,
hirsiseinä vihreä ja punainen."
Hoilottelin tuota vanhaa lastenlaulua tänään, kun ulkona lasten kanssa touhuttiin. Minä en yleensä juurikaan lauleskele, joten pojat olivat vähän ihmeissään ja pyysivät samaa veisua hoilaamaan useamman kerran. Neljännen hoilotuksen jälkeen oli jo pakko kieltäytyä uusintatoivomuksista. "Heittele vaikka ennemmin pikkukivillä..." on kommentti, jonka yleensä kuulen, kun loilotteleemaan alan. Niinpä.
Ja siitä se ajatus sitten lähti. Yleisön toivomuksesta tänään leivoin raparperipiirakkaa. Ja voi himskatti, miten tuli hyvää! Raparperin palat upposivat uunissa taikinan sisään ja pehmenivät siellä oikein makeiksi ja suussa sulaviksi.
Tässä ohjetta kaikista parhaimpaan raparperipiirakkaan:
6 dl piimää tai rahkaa
5 dl sokeria
200 g sulatettua voita
10 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2,5 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
Raparperia pilkottuna (minä laitoin tähän noin 3 dl, mutta olisipa voinut olla jopa tupla määrä helposti)
sekä pinnalle kanelia ja sokeria maun mukaan
Sekoita piimä ja sokeri keskenään. Sulata voi ja anna hieman jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää niitä taikinaan vuorotellen voisulan kanssa.
Levitä taikina korkeareunaiselle uunipellille leivinpaperin päälle ja pinnalle pilkotut raparperit.
Lopuksi ripottele pinnalle sokeria ja kanelia oman maun mukaan.
Paista piirakka uunin keskitasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia.
Lämpimän piirakan päälle viipale vaniljajäätelöä tai loraus vaniljakastiketta. Ai että!
Piirakasta tuli oikein paksu ja todella mehevä ja ilmava. Syksymmällä teen tällä ohjeella myös omenapiirakkaa happamista omenista. Ensi kuussa on vanhimman ja nuorimman pojan synttärit. Voisipa niihin juhliin leipoa tämän helpon piirakan yhdeksi tarjottavaksi.
Kommentit
Lähetä kommentti