Siirry pääsisältöön

Kivestystä

Eivät ole vuodet veljiä keskenään. Viime vuonna tähän aikaan sai pyyhkiä hikeä otsalta ja yrittää muistaa juoda tarpeeksi ensimmäisinä hellepäivinä kottikärryjä työnnellessä. Tänä vuonna odottelen yhä, että myös talon takaa lumi muuttuu vedeksi. Lumikasa, jonka sisällä kottikärryt ovat.


Minulla ja äidilläni on oma pieni yhteinen harrastus. Harrastus, jota ei voi tehdä yksin, eikä kenenkään muun kanssa, kuin oman äidin. Yhtä höpsähtäneen ihmisen. 

Näin keväisin me lähdelle yhdessä illalla ajelemaan pitkin syrjäteitä ja soramonttuja. Korvasieniä etsimään, sanomme. Mutta reissut ovat ihan joitain muuta kuin pelkästään korvasienestäminen. Voisi sanoa, että me kivestämme. Me ajelemme hiljalleen pitkin poikin ja bongailemme kiviä. Välillä pysäytämme auton ja loikimme pitkin askelin havaitsemamme kauniin kiven luokse. Ja toisen. Ja kolmannen. Hennosti, varovasti sormet myötäilevät kiven pintaa ja muotoja. Haaveet. 


Kivestystä tehdään aikaisin keväällä. Aurinkoinen ilta, lämmin. Tuuli on kuin hento kuiskaus, linnut laulavat. Juuri lumien sulettua, ennen hiirenkorvia. Ojien pohjilla saattaa vielä jossain olla lunta. Mutta kasvit eivät ole vielä kasvaneet, eikä ruoho viherrä ja peitä alleen luonnon aarteita.

Korvasieniaikahan alkaa hiirenkorvien puhkeamisen aikana. Nämä meidän reissut ovat usein ennen parasta korvasieniaikaa. Näillä reissuilla katsastamme parhaat apajat jo etukäteen. Ainakin niin sanomme niille, jota kyselevät.  


Silmät tuikkivat, hymy kasvoilla ulottuu korvasta korvaan. Välillä ollaan hiljaa. Välillä puhetta tulee molempien suusta kuin konekivääristä konsanaan. Katse kiertää pitkin maastoa etsien, löytäen. Kuuluu hihkumista, naurua, taivastelua, ihastelua.

- Voi kun saisin tämän kauniin kiven puutarhaani! 
- Voi katso, miten näistä kivistä saisi ihanan kiveyksen tai kukkapenkin reunan! 
- Tämän kiven erikoinen rosoinen pinta ja väri... 
- Tämä ansaitsisi kunniapaikan keskellä pihaa... 
- Näistä kivistä saisi ihanan pöydän ja penkit!
- Oih ja voih!
- Katso tätä muotoa!
Kivilouhikko, kallioräjäytykset. Aarreaittoja. Haaveaittoja. 


Joka kevät sunnittelemme ja lupaamme, että tänä vuonna, kun pahimmat kevätkiireet ovat ohitse, kysymme maanomistajalta, että saammeko luvan käydä traktorin peräkärryllisen hakemassa kiviä pihaan. Joka kevät samat suunnitelmat, samat puheet. Mutta niinhän siinä on joka vuosi sitten käynyt, että puheet jäävät puheeksi. Ja kivet mailleen. Mutta jospa tänä keväänä...


Koska tänä keväänä ei kylmien ilmojen ja lumen vuoksi ole vielä päässyt kivestämään, kaikki kuvat tässä postauksessa on vain kuvia kivistä meidän puutarhasta.

Yhteiset reissumme ovat myös niin paljon muutakin kuin pelkästään kivien bongausta. Parannamme maailmaa, puramme huolia ja murheita. Haaveilemme, suunnittelemme. Nauramme. Nautimme.

Kevään tärkeimpiä hetkiä. Ja korvasieniä.


Kommentit

  1. Kyllä tuo kiviharrastus on lähellä sydäntä, eikä yhtään höpsähtänyttä sanon minä. Suurin itku taisi talon laajennuksen yhteydessä mulla olla kun muutama kivi vanhasta perennapenkistä oli hävitetty (ilmeisesti jäänyt nurmikon perustamisen yhteydessä jonnekin multiin). Edelleen kun kaivan tontilla ja kolahtaa, toivon että löydän niistä edes yhden :)
    Mökillä kannan myös kiviä paikasta A paikkaan B ja välillä mua hiukan katsotaan vinoon, mutta ei haittaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, että on muitakin höpsähtäneitä 😁
      Kiviä ei ole koskaan liikaa. Niitä on joka paikassa, mutta silti niitä pitää haalia ympäri pihaa lisää.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sammalleimun lisäys

Sammalleimu on nopeasti aurinkoisella paikalla leviävä kaunis ja kestävä perenna. Se viihtyy laihassakin maassa, hiekkaisessa ja kuivassa. Märkyydestä, etenkin talvella, ei sammalleimu oikein pidä.  Kasvi leviää mattomaisesti ja estää tehokkaasti rikkaruohojen kasvun. Se kasvaa myös varjoisammallakin paikalla, mutta varjoisassa kukinta jää heikommaksi. Sammalleimu on matala ja sen korkeus jää 5-15 senttimetriin. Siksikin se sopii täydellisesti kukkapenkkien reunakasviksi, kivikkoryhmiin, rinteisiin, luiskiin ja muurien päälle. Sammalleimut ovat perhosten mieleen ja ne ovat houkutelleet meidän pihaan paljon erilaisia perhosia.  Tänä kesänä sammalleimut ovat kukkineet aivan uskomattoman kauniisti ja pitkään. Niiden kauneus ja helppous saa haluamaan niitä aina vain lisää. Olisi hienoa saada kokonainen rinne täyteen sammalleimua, niin että kukinta näkyisi kauas, myös ohi ajaville autoille. Sammalleimu leviää aika hyvin, mutta se lähtee helposti kasvamaan

Kivet kukkapenkkien reunassa

Kukkapenkkien reunustaminen, eri materiaalit ja mielikuvituksen käyttö on joka kesäinen aihe eri puutarha-aiheisissa keskusteluissa ja lehdissä. Mieluisin kukkapenkkien rajausmateriaali mielestäni ovat luonnonkivet. Eikä pelkästään kukkapenkkien reunana, vaan kivien käyttö puutarhassa yleensä. Kivien erilaiset pinnat, värit sekä muodot ovat aina kiehtoneet monimuotoisuudellaan. Ja kivien ikuisuus. Ne eivät lahoa ja hajoa ihan pienestä. Ne ovat syntyneet vuosituhansia sitten. Ja ne ovat täällä vielä meidän jälkeenkin. Kivien kovuus ja ikuisuus tuo kontrastia kukille ja kasveille. Mutta kivien käyttö kukkapenkkien reunassa tuo myös omanlaisia haasteita. Kirjoitan tähän muutamia plussia ja miinuksia kivien käytöstä, oman kokemuksen pohjalta. Haasteet luonnonkivien käytössä kukkapenkin reunana Usein se itse kivien haaliminen on jo haaste sinänsä. Pieneenkin kukkapenkkiin menee yllättävän paljon kiviä. Ja mitä suurempia kivet ovat, sitä näyttävämpiä ne ovat. Ja sitä pain

Kohopenkin tekeminen, osa I

Viikko sitten aloitin urakakseni uuden kukkapenkin tekemisen. Päällimmäisenä ajatuksena nostaa ylös ja kunnostaa vanha rikkaruohottunut ja paikkaansa nähden pieni kukkapenkki sekä vähän laajentaa sitä. Laajentaminen vähän karkasi käsistä. Vähän. Se on aina vaarana, kun vauhtiin pääsee, ettei osaa lopettaa. Jätin silti vielä mahdollisuuden laajentaa penkkiä tästäkin lisää. Ajanmittaan. Helpompi leikata nurmikkoa, kun on yksi iso istutusalue kuin monta pientä.. Aloitin kohopenkin tekemisen poistamalla vanhasta kukkapenkistä reunat. Yksi reuna oli vanha, aivan ihana, kelottunut puu, joka oli jo tähän päivään mennessä alkanut lahoamaan sen verran, että olikin jo aika sanoa sille hyvästi ja kiittää kaikista menneistä vuosista. Kauanhan tuo loppupeleissä on kestänytkin, viitisen vuotta. Ja olisi se pari kesää vielä mennyt tuossakin, ellen olisi ryhtynyt tähän projektiin. Muuten penkin olin ympäröinyt luonnonkivillä. Yksi reuna kukkapenkistä rajoittuu isoon kiveen, joka