Siirry pääsisältöön

Kukkapenkki ilman kukkia

Olen ehkä vähän hassu ajatuksineni, mutta minun mielestäni kukkapenkki ilman yhtäkään istutettua kasvia on kaunis. Se on valmiina ottamaan vastaan unelmia. Se on unelma. Tyhjä taulu, johon voi alkaa hahmottelemaan uutta taideteosta. Se on lupaus.

Kun penkkiin alkaa istuttamaan kasveja, tulee haikea fiilis. Voisin jättää penkin kokonaan kasveitta. Kaunis tumma multa, ilman rikkaruohoja. Ilman mitään. Siksikin haluan tehdä joka kevät uuden kukkapenkin. Uuden unelman. Ja siksi rakastan kevättä yli kaiken. Kaikki on vasta valmiina aloittamaan kasvun. Mullan tuoksua, kastematoja. Hillittyä kasvua. Ja kaikki, koko kesä on vasta tulevaisuutta.


Vähän sama homma, kun kasvit aina pikkuhiljaa alkavat leviämään ja kasvamaan juurtuessaan paikoilleen. Ne kasvavat ja peittävät alleen paljaan mullan. Näen että kasvit viihtyvät, mutta haluaisin silti nähdä siellä välissä myös sitä paljasta maata. Vähintäänkin kukkapenkin reunassa.


Siksikin minulla on tullut viharakkaussuhde takapihalla olevaan isoon kivillä reunustettuun kukkapenkkiin. Siinä kasvit ovat, oikeastaan lähes hoidotta, ottaneet paikkansa ja vallanneet koko penkin. Ei rikkaruohotkaan mahdu mistään välistä nousemaan. Penkki on kaunis ja rehevä. Ihana cottage garden tyyppinen rönsyilevä, muhkea, kaunis, valmis. Se on valmis. Liian valmis.

Tähän penkkiin olen alunperin istuttanut kaikki väliaikaisesti. Kaikille näille kasveille on ollut muita suunnitelmia. Mutta ne ovat viihtyneet penkissä niin hyvin, että sinne ne ovat saaneet jäädä. Ja sen huomaa myös siitä, että kasvien valinnassa ei ole ollut mitään ajatusta. Kasveja ei ole valittu koskaan tuohon penkkiin, ne ovat vaan joutuneet sinne. Ja kasvien paikkaa penkissä ei myöskään ole ajateltu. Ne on vain isketty siihen. Vapaaseen kohtaan. Odottamaan lopullista osoitettaan.


Rakastan ja ihastelen rehevää runsasta puutarhaa ja sellaisen haluaisin itsellenikin. Mutta joku pieni ääni sisälläni huutaa ja haluaa hallittavissa olevaa, tarkasti rajattua miljöötä pienine tarkkoine yksityskohtineen. Nämä kaksi ääripäätä kilvan nyrkkeilevät ja tappelevat toisiaan vastaan.


Olen ratkaissut tämän omassa päässäni ja puutarhassamme niin, että puolet etupihasta pyrin pitämään tarkemmin rajattuna ja hallittuna. Kitken ja kuopsutan lähes kynsisaksilla kukkapenkin reunoja. Kanttaan ja konttaan. Mikään kasvi ei saa levitä liikaa, vaan kaikelle on oma paikkansa. Siksi pionit, särkyneetsydämet, anemonet... ovat parhaita kasveja siellä. Ryhdikkäitä, kauniita, uljaita.

Boheemimman mielialan vallatessa ajatukseni, suuntaan kulkuni takapihalle. Takapihalle ja muualle puutarhassa olen sitten sallinut rönsyilevämmän puutarhan. Eikä takapihan istutuksissa muutama rikkaruohokaan haittaa. Takapihan isossa kukkapenkissä annoin viime kesänäkin rönsyleinikin kasvaa ja kukkia, koska se vaan sopi siihen ja näytti todella hyvältä. Eikä tule koskaan valtaamaan koko penkkiä. Ja jos vaikka valtaakin, niin sitten minulla on komea rönsyleinikkipenkki. Piristävä keltainen. 

Eikä rönsyleinikki ole ainoa luonnonkasvi, jonka olen antanut kasvaa ja kukoistaa kukkapenkissäni. Miksi kaikki kasvit täytyvät olla jalostettuja? Ei luonnonkasvi ole puutarhassa rikkakasvi. Rikkakasvi on kasvi, joka kasvaa väärässä paikassa. Eli myös niin sanotut puutarhakasvit voivat olla rikkoja, jos ne kasvavat väärässä paikassa. Suomen luonnossa on paljon kauniita kukkia ja kasveja, joita voisin istuttaa omaan kukkapenkkiini. Ei olisi huolta talvenkestävyydestä, eikä vääristä kasvuolosuhteista, jos kasvi itse on päättänyt jäädä penkkiin asumaan.


Miltäköhän näyttäisi kukkapenkki, jonka tekisi kukkia vaille valmiiksi muutaman vuoden päästä. Kanttaisi, tekisi reunat. Lannottaisi ja hoitaisi. Ja antaisi luonnon hoitaa kaikki kasvivalinnat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sammalleimun lisäys

Sammalleimu on nopeasti aurinkoisella paikalla leviävä kaunis ja kestävä perenna. Se viihtyy laihassakin maassa, hiekkaisessa ja kuivassa. Märkyydestä, etenkin talvella, ei sammalleimu oikein pidä.  Kasvi leviää mattomaisesti ja estää tehokkaasti rikkaruohojen kasvun. Se kasvaa myös varjoisammallakin paikalla, mutta varjoisassa kukinta jää heikommaksi. Sammalleimu on matala ja sen korkeus jää 5-15 senttimetriin. Siksikin se sopii täydellisesti kukkapenkkien reunakasviksi, kivikkoryhmiin, rinteisiin, luiskiin ja muurien päälle. Sammalleimut ovat perhosten mieleen ja ne ovat houkutelleet meidän pihaan paljon erilaisia perhosia.  Tänä kesänä sammalleimut ovat kukkineet aivan uskomattoman kauniisti ja pitkään. Niiden kauneus ja helppous saa haluamaan niitä aina vain lisää. Olisi hienoa saada kokonainen rinne täyteen sammalleimua, niin että kukinta näkyisi kauas, myös ohi ajaville autoille. Sammalleimu leviää aika hyvin, mutta se lähtee helposti kasvamaan

Kivet kukkapenkkien reunassa

Kukkapenkkien reunustaminen, eri materiaalit ja mielikuvituksen käyttö on joka kesäinen aihe eri puutarha-aiheisissa keskusteluissa ja lehdissä. Mieluisin kukkapenkkien rajausmateriaali mielestäni ovat luonnonkivet. Eikä pelkästään kukkapenkkien reunana, vaan kivien käyttö puutarhassa yleensä. Kivien erilaiset pinnat, värit sekä muodot ovat aina kiehtoneet monimuotoisuudellaan. Ja kivien ikuisuus. Ne eivät lahoa ja hajoa ihan pienestä. Ne ovat syntyneet vuosituhansia sitten. Ja ne ovat täällä vielä meidän jälkeenkin. Kivien kovuus ja ikuisuus tuo kontrastia kukille ja kasveille. Mutta kivien käyttö kukkapenkkien reunassa tuo myös omanlaisia haasteita. Kirjoitan tähän muutamia plussia ja miinuksia kivien käytöstä, oman kokemuksen pohjalta. Haasteet luonnonkivien käytössä kukkapenkin reunana Usein se itse kivien haaliminen on jo haaste sinänsä. Pieneenkin kukkapenkkiin menee yllättävän paljon kiviä. Ja mitä suurempia kivet ovat, sitä näyttävämpiä ne ovat. Ja sitä pain

Alppiruusun istuttaminen

Alppiruusu on erittäin kaunis alukesän kukkija. Menestyessään kasvupaikallaan, se palkitsee puutarhurinsa vuosi vuodelta kasvavana komistuksena. Ensimmäinen alppiruusu meille hankittiin, koska Harri sellaisen meille halusi. Ja jos jotain kasvia puutarhaan haluaa, niin sellainen on tottakai saatava. 😉 Harmikseni en kirjoittanut ylös tämän kyseisen alppiruusun nimeä, mutta se oli joku hennon vaaleanpunainen pensas, jonka kasvukorkeudeksi oli ilmoitettu 100-150 cm ja sen ostimme alennuslaarista syyskesällä. Tämän ensimmäisen alppiruusun istutin metsän reunaan, männyn juureen. En saanut siihen varvikkoon kunnolla kaivettua minkäänlaista istutuskuoppaa, niin epäilin jo istuttaessa alppiruusun tuskin viihtyvän kovin kummoisesti paikallaan. Mutta yllätys seuraavana keväänä oli melkoinen, kun kasvi avasi kukkansa ja näytti oikein hyvinvoivalta. Mutta ei hyvää ettei toisinaan jotain huonoakin. Leikkimökin läheisyys ei ehken ollut mikään parhaiten mietitty ajatus. Vaan kesän