Siirry pääsisältöön

Ihana naapuri

Meillä on aivan ihana naapuri. Herttainen vanhempi mummo.💕

Naapurissa on vanha maalaistalon puutarha. Valtavat karviaispuskat ja niin kauniit vanhat käkkyräiset omenapuut. Sekä tottakai perinteinen kasvimaa, jossa kasvavat sipulit, porkkanat, perunat ja muut perinteiset juurekset. Ihana, vanhan maalaistalon piha ja puutarha.


Juuri tämän naapurin puutarha on ollut inspiraationa meidän puutarhassa. Olen uskaltanut alusta pitäen hankkia vähän arempia kasveja, koska ne näyttävät pärjäävän myös naapurissa.

Heidän puutarhansa on hieman villi. Kaikella on paikkansa ja kaikki näyttää siltä, että ne ovat aina olleet siinä. Sellaisen puutarhan minäkin haluaisin. Vähän Cottage garden -tyyppinen, rönsyilevä puutarha. Mutta olen liian pikkutarkka ja rakastan yksityiskohtia. En osaa höllätä tarpeeksi.

Eilen naapurin mummo kävi meillä kylässä. Ja tuliaisina hänellä oli pussillinen todella hyvännäköisiä sipuleita, samettiruusun pieniä taimia sekä kaksi viirivehkan taimea. Samettiruusut ovat kuulemma jotain vanhaa kantaa. Vuosikausia niistä on syksyllä kerätty siemenet talteen ja keväällä kylvetty uudet kukkaset kesäksi kasvamaan.



Viime kesänä naapurin mummo kävi tuomassa meidän pupulle porkkanoita pitkin kesää. Ja pupu tykkäsi. Sekä pojat. Koska olipa heillekin aina jotain makoisia tuliaisia.
 
Täytyy itsekin taas syksyllä viedä puutarhan satoa naapuriin. Kesäkurpitsaa ja tomaattia. Hyvät naapurit ovat kultaakin kallimpia. Varsinkin täällä syrjäseudulla. Pidetään huolta toisistamme.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sammalleimun lisäys

Sammalleimu on nopeasti aurinkoisella paikalla leviävä kaunis ja kestävä perenna. Se viihtyy laihassakin maassa, hiekkaisessa ja kuivassa. Märkyydestä, etenkin talvella, ei sammalleimu oikein pidä.  Kasvi leviää mattomaisesti ja estää tehokkaasti rikkaruohojen kasvun. Se kasvaa myös varjoisammallakin paikalla, mutta varjoisassa kukinta jää heikommaksi. Sammalleimu on matala ja sen korkeus jää 5-15 senttimetriin. Siksikin se sopii täydellisesti kukkapenkkien reunakasviksi, kivikkoryhmiin, rinteisiin, luiskiin ja muurien päälle. Sammalleimut ovat perhosten mieleen ja ne ovat houkutelleet meidän pihaan paljon erilaisia perhosia.  Tänä kesänä sammalleimut ovat kukkineet aivan uskomattoman kauniisti ja pitkään. Niiden kauneus ja helppous saa haluamaan niitä aina vain lisää. Olisi hienoa saada kokonainen rinne täyteen sammalleimua, niin että kukinta näkyisi kauas, myös ohi ajaville autoille. Sammalleimu leviää aika hyvin, mutta se lähtee helposti kasvamaan

Kivet kukkapenkkien reunassa

Kukkapenkkien reunustaminen, eri materiaalit ja mielikuvituksen käyttö on joka kesäinen aihe eri puutarha-aiheisissa keskusteluissa ja lehdissä. Mieluisin kukkapenkkien rajausmateriaali mielestäni ovat luonnonkivet. Eikä pelkästään kukkapenkkien reunana, vaan kivien käyttö puutarhassa yleensä. Kivien erilaiset pinnat, värit sekä muodot ovat aina kiehtoneet monimuotoisuudellaan. Ja kivien ikuisuus. Ne eivät lahoa ja hajoa ihan pienestä. Ne ovat syntyneet vuosituhansia sitten. Ja ne ovat täällä vielä meidän jälkeenkin. Kivien kovuus ja ikuisuus tuo kontrastia kukille ja kasveille. Mutta kivien käyttö kukkapenkkien reunassa tuo myös omanlaisia haasteita. Kirjoitan tähän muutamia plussia ja miinuksia kivien käytöstä, oman kokemuksen pohjalta. Haasteet luonnonkivien käytössä kukkapenkin reunana Usein se itse kivien haaliminen on jo haaste sinänsä. Pieneenkin kukkapenkkiin menee yllättävän paljon kiviä. Ja mitä suurempia kivet ovat, sitä näyttävämpiä ne ovat. Ja sitä pain

Alppiruusun istuttaminen

Alppiruusu on erittäin kaunis alukesän kukkija. Menestyessään kasvupaikallaan, se palkitsee puutarhurinsa vuosi vuodelta kasvavana komistuksena. Ensimmäinen alppiruusu meille hankittiin, koska Harri sellaisen meille halusi. Ja jos jotain kasvia puutarhaan haluaa, niin sellainen on tottakai saatava. 😉 Harmikseni en kirjoittanut ylös tämän kyseisen alppiruusun nimeä, mutta se oli joku hennon vaaleanpunainen pensas, jonka kasvukorkeudeksi oli ilmoitettu 100-150 cm ja sen ostimme alennuslaarista syyskesällä. Tämän ensimmäisen alppiruusun istutin metsän reunaan, männyn juureen. En saanut siihen varvikkoon kunnolla kaivettua minkäänlaista istutuskuoppaa, niin epäilin jo istuttaessa alppiruusun tuskin viihtyvän kovin kummoisesti paikallaan. Mutta yllätys seuraavana keväänä oli melkoinen, kun kasvi avasi kukkansa ja näytti oikein hyvinvoivalta. Mutta ei hyvää ettei toisinaan jotain huonoakin. Leikkimökin läheisyys ei ehken ollut mikään parhaiten mietitty ajatus. Vaan kesän